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SENIOR INTERCLUB RULES 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

 

1. What Rules have changed since last season? 
There have been four significant Rule changes that all Clubs/Captains need to be 
aware of: 
 
(i) Amending a Team List 

Clubs have more flexibility to amend Team Lists this season.  Players can be 
added to a Team List in two ways: 
(a) An Interclub Controller can send a written request to Tennis Auckland 

asking to add a player to a Team List at any time during the season 
subject only to meeting the eligibility criteria.  For example you can not 
add a player with a grading higher than the highest graded regular team 
member on that Team List. 

(b) A player who has not been listed on, or added to, a Team List in a 
particular Senior Interclub Competition before playing for a team in that 
Competition will be added to the Team List that he or she first plays for.  
Clubs and Captains need to manage reserves to make sure players don’t 
end up in too high a team after playing once. 

 
(ii) Promotion/Relegation teams after 1 February 

A player must be on a Team List in the appropriate Competition to play in any 
contests in the Promotion/Relegation Grades after 1 February.  Note:  This 
date has been changed from 10 February to 1 February.  For Singles Grades 
the appropriate Competition is the Singles Competition; for Doubles Grades 
the appropriate Competition is the Doubles Competition.  The Super Tennis 
Competition and the new Mixed-Four Presidents Competition are not 
appropriate Competitions for the purpose of playing Promotion/Relegation 
Grades after 1 February. 
 

(iii) Playing Up 
A player who gets added to a Team List after the season begins may now play 
up three times for a higher team in the same Competition.   
Players on a Team List at the beginning of the season are still able to play up 
three times for a higher team in the same Competition. 
After three play ups a player remains in the team for which he or she was 
originally listed. 
 

(iv) Regular Team Member 
A “regular team member” will now be required to play in at least one half of 
the contests for his or her team.  The highest graded player (or man and 
woman player in the Doubles Competitions and the Mixed-Four Presidents 
Competitions) must be a regular team member. 
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2. How many regular players should be on a Team List? – refer Rule 10 
There must be a minimum of four regular players on Singles Competition, Super 
Tennis Competition and Mixed-Four Presidents Competition team lists and a 
minimum of eight regular players (four men and four women) on Doubles 
Competition Team lists.  The average points of the top four, or top eight (four men 
and four women) players are used to determine Open Grade positions each season. 
 
Clubs can select more regular members in teams, but the Club must satisfy itself that 
the regular team members will play in at least half of the contests during the season.  
Clearly, you couldn’t have 10 regular players in a singles team as there aren’t enough 
contests over the course of a season, but you may have 5-6 people who intend to 
play regularly. 
 
Clubs need to be aware that once a player is listed in a team in a Competition that 
player cannot then move up into a higher team.  That player can however play up 
three times for higher teams. 

 
The highest graded player, or highest graded man and highest graded woman in 
Doubles Competition and Mixed-Four Presidents teams must be a regular member 
or members of the team. 
 
 

3. What constitutes a “Regular Team Member”? - refer Rule 10(6) 
A regular team member will be a player that has committed to playing regularly for a 
team.  This does not mean that that player will play in every contest.  It does mean 
however that that player will play in at least half of the contests throughout the 
season.  The onus is on the Club to establish that it has reasonable grounds when 
entering a team to believe that a player will be a regular team member. 
 
Tennis Auckland may ask clubs to provide evidence of a player’s availability for the 
season, if the Interclub Committee has reason to query a player’s inclusion on a 
team list. 
 
 

4. Can I include players who aren’t regulars on a Team List? 
Yes.  But Clubs need to realise that if you list a non-regular player on a team list, this 
does limit the ability of this player to play in other teams.  Clubs need to weigh up if 
it is better to list a player on a team or use them as a reserve. 
 
When deciding if or where to list players who won’t play regularly please remember, 
your team’s highest-graded player must be one of the regulars in your team and 
reserves coming in can’t be graded higher than the top-graded player on a team list. 
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5. What happens if a Club enters a team without the minimum number of 
regular team members? 
The entry will not be accepted.  Tennis Auckland will contact the Club concerned and 
ask them to provide the names of enough regular members to fill the team. 
 
 

6. Can a player be listed on more than one Team List? 
Yes.  A player can be listed on a team in any or all of the four Competitions (Singles 
Competition, Doubles Competition, Super Tennis Competition and Mixed-Four 
Presidents Competition) as each is treated as a separate competition.  Players must 
meet the eligibility requirements set out in Rule 14 as summarised in the table 
below, and for the Doubles and Mixed-Four Presidents Competition must be at least 
30 years old. 
 
However, a player cannot be listed on more than one team list in the same 
competition.  Eg you could not be listed in both Open Men’s 5 and Second Grade 
Men as these two grades are both part of the Singles Competition. 

 
Promotion/Relegation Player Eligibility table Singles Grades to Presidents Grades – Rule 14 
 

Scarbro Caro Bowl 
If under 35 years of age at 1/9/20 Cannot play Senior Interclub 

If over 35 years of age as at 1/9/20 Can play Ferrier Cup only 

Caro Bowl Reserve If over 30 years of age as at 1/9/20 Can play Ferrier Cup only 

First Grade Men If over 30 years of age as at 1/9/20 Can play Ferrier Cup only 

First Grade Women If over 30 years of age as at 1/9/20 Can play no lower than Pres A 

Second Grade Men If over 30 years of age as at 1/9/20 Can play no lower than OP1 

 
 
7. If I am not listed on a Team List at the beginning of the season can I play 

interclub during the season? – refer Rule 12(2) 
Yes.  A player not listed on a Team List can play for any team in his or her Club 
provided that his or her grading band is not higher than the grading band of the 
highest man listed in the team in the case of a man, or the grading band of the 
highest woman listed in the team in the case of a woman. 
 
For the Doubles Competition the player must also be at least 30 years of age (as at 1 
September 2019). 
 
After playing once in any Competition (ie. Singles Competition, Doubles Competition, 
Super Tennis Competition or Mixed-Four Presidents Competition) a player will be 
added to the Team List in that Competition for the first team that the player played 
for.  That player can then play up for any higher team (in the same Competition) a 
maximum of three times during the season.   
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8. What happens if a Club nominates a player as a regular member of a team, 
but that player does not play any, or plays very few matches for that team? 
Tennis Auckland will contact the Club concerned and ask why the nominated regular 
team member has either not played or has rarely played at that point in the season. 
 
If the player’s inclusion appears to be a deliberate flouting of the Rules, then the 
team concerned may lose competition points.  The reason we require Clubs to 
nominate regular team members is to ensure fairness in determining placement of 
teams within the Open Grades and as far as possible an even standard of tennis 
within all grades. 

 
 

9. Do I have to belong to an Auckland Club to play interclub? 
Yes you must be a financial member of a Club affiliated to Tennis Auckland. 

 
 

10. What Restrictions are there on a Listed Player playing for another team in the 
same Competition? 
There are three restrictions: 

• A listed player cannot play for a lower graded team. 

• There are restrictions around grading as set out in Rule 14 (see table under 
FAQ No 6).   

• A listed player may play up only three times for higher graded teams in the 
same Competition.  Eg a player listed in Second Grade Men could fill in twice 
for First Grade Men and once for Caro Bowl Reserve Men.  He stays in his 
Second Grade team and cannot fill in again for a higher singles team as he 
has played up the maximum three times.  (Rule 12) 

 
 

11. What restrictions are there on a Player on a Team List in one Competition 
playing for another Team in a different Competition? 
Each Competition (Singles Competition, Doubles Competition, Super Tennis 
Competition and Mixed-Four Presidents Competition) is separate.  If a player is not 
on a Team List in a particular Competition, then that player is treated as a non-listed 
player for that Competition.   

 
 

12. Do I need to be on a Team List by 1 February in order to play in Promotion-
Relegation contests after 1 February? – refer Rule 12(2A) 
Yes.  You will need to be on a Team List by 1 February for the particular Competition 
that you wish to play Promotion/Relegation contests for after 1 February.  This will 
mean that an unlisted player will either have to play at least once for his or her Club 
in the particular Competition before 1 February, or have his or her Interclub 
Controller request before 1 February that they be added to a Team List in the 
particular Competition.  The limitation of three play-ups continues to apply after 1 
February. 
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13. Will there still be a Reserves List? 
No.  The Reserves List no longer exists.  Rather any player who belongs to your Club 
may play Interclub provided that they meet the eligibility requirements for the team 
in question. 

 
 

14. Can the Respective Captains by agreement vary the starting time of a contest, 
the order in which matches are played and the late arrival of players? 
Yes.  The emphasis is on getting contests played.  The Rules specifically provide that 
the respective captains can reach agreement on many matters in order to meet 
individual circumstances. 

 
 

15. Have there been any further changes with the Interclub Format and the 
scoring of Matches? 
No.  The Rules are unchanged as to the Interclub Format, the Promotion/Relegation 
Provisions and the scoring of matches. 

 
 

16. Who has to play in the No.1 Doubles pairing when a specialist doubles player 
is used? – refer Rules 18(2)(a) and 18(2)(b) 
This depends on the singles grading band of the specialist doubles player.   
 
If the singles grading band of the specialist doubles player is higher than that of the 
No.1 Singles player on that day then the specialist doubles player must play in the 
No.1 Doubles pairing.  The other players, including the No.1 Singles player, can play 
in any order in the doubles. 
 
Where the singles grading band of the specialist doubles player is not higher than 
that of the No.1 Singles player on that day then the No.1 Singles player must play in 
the No.1 Doubles pairing.  The other players, including the specialist doubles player, 
can play in any order in the doubles.  

 
 

17. How are the Grade Winners decided when there is a points-tie at the end of 
the season? – refer Rule 28 
Should two teams finish equal on points at the end of the Competition then the 
winner will be the team that won the most contests during the season.  If both 
teams won the same number of contests then the winning team will be the team 
that won the contest when the two teams played each other.  Should that contest 
have ended in a tie then the procedure set out in Rule 28(3)(b) and (c) shall be used 
to determine the winner of the Grade. 
 
If three or more teams finish equal on points at the end of the Competition then the 
winner will be decided by: 

• The number of contests won; then if necessary 



6 

 

• The percentage of sets won of sets played; then if necessary 

• The percentage of games won of games played. 
The above formula also applies when deciding promotion and/or relegation places if 
teams are tied. 

 
 

18. Does a Team lose Points if it has to Default some or all of its matches in a 
contest? – refer Rule 25(3) 
Yes.  The changes introduced last season will remain in effect.  The defaulting team 
will lose competition points according to the following table: 
 

    Singles Competition & Doubles Competition 
Super Tennis Competition 

Full team default notified Two points deducted  Three points deducted 
at least 24 hours in  
advance 

Full team default   Three points deducted Four points deducted 
with no notification 

Failure to complete  Two points deducted  Three points deducted 
more than half the 
matches in a Contest 

 
 
19. What are the Time Requirements for Teams to be present before a Team is 

defaulted? – refer Rule 25(2) 
Hopefully captains will talk to each other and reach an amicable solution if there is 
the chance of a player not being able to arrive at the scheduled time.  Where no 
agreement has been reached then the Rules provide as follows: 
 

• Within 20 minutes of the starting time a Team must have available the 
players to play in the first two matches as per Rule 22.  For the Singles 
Competition this is the two doubles matches; for the Doubles Competition 
this is the No.4 and No.3 mixed doubles matches, for Mixed-Four Presidents 
Grades this is the Mixed Doubles. 

• A Team must have all of its players present within 45 minutes of the starting 
time to avoid defaulting further matches. 

• Special conditions apply to the Super Tennis Competition. 
 
 

20. What are the Special Default Rules for Super Tennis? – refer Rule 29(7) 
Because Super Tennis contests are played within certain time restrictions different 
default Rules apply subject always to agreement between the respective Captains. 
 
The order of play in Super Tennis is for the No.1 & 2 pair and the No. 3 & 4 pair to 
play first.  If a pair is not available to commence play at the scheduled starting time 
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that pair will be penalised one game for every five minutes they are late and will be 
defaulted after 15 minutes if they are still not available.  If the full team has not 
arrived within 45 minutes of the scheduled starting time then that team will lose by 
default. 
 

 
 

21. Are the Scarbro Caro Bowl Rules part of the Senior Interclub Rules this year? 
No.  The Rules unique to the Caro Bowl Competition have been removed from the 
Senior Interclub Rules and a set of stand-alone Rules created.  Any references to 
Caro Bowl in the Senior Interclub Rules or Schedules relate only to promotion to and 
relegation from Caro Bowl and the eligibility of Caro Bowl players to play in the 
Senior Interclub Doubles Competition.  The Caro Bowl Rules have been included in 
the Handbook for the 2020/2021 in a separate section to the Senior Interclub Rules. 
 

22. Can anyone play in the new Mixed-Four Presidents Competition? 
No.  Players listed in a Caro Bowl team are not eligible to play in this Competition.  
Players also need to be 30 years of age or over as at 1 September 2020 to be eligible 
to play in this grade. 
 


